Frågor & Svar!

Produkter
Nyhetsbrev
Kontakt

Parmesanost – Frågor och Svar

Mesi betyder år på italienska. När osten är lagrad 12 månader får den heta  Parmigiano Reggiano. På KullaGourmets ostar står det från 22 mesi, våra ostar är lagrade 24 månader. Det samma gäller 30 mesi som är lagrad 36 månader.

mesi 24 36

Ja, det går jättebra! Ett tips är att grovriva osten för att sedan frysa in, vilket gör det enkelt att hälla osten över exempelvis pastan. Tips! Släng inte den hårda kanten på parmesanosten.

Möglet som visar sig på parmesanosten är alltid grönt och detta går att skära bort för mögelsporerna går inte in i osten.

Ibland får vi frågan om man vågar äta Grana Padano eller Parmigiano Reggiano när man är gravid – de är ju opastöriserade! Svaret är självklart! Ostarna mognar långsamt och länge. Det ger dem ett lågt pH och så låg vattenhalt att bakterierna inte kan växa till i osten.

Grana Padano kallas även den av många för parmesanost men är alltså ingen äkta Parmigiano Reggiano. Den är dock tillverkad enligt rigorösa bestämmelser och från en viss geografi i norra Italien. Smaken är lite mildare och annorlunda än parmesanostens och innehåller också ägg för en jämnare kvalitet och snabbare mognad.

Parmigiano Reggiano, den enda sorten vi numera får kalla parmesan, tillverkas enligt tusenårig tradition av opastöriserad komjölk, löpe och salt.

Parmigiano Reggiano är inte vaxad så det går mycket bra att äta denna, lägg den i en gryta och låt den smälta och ge smak åt grytan.

Nej, man kan inte göra en parmesanost utan animaliskt löpe. Ostarna Parmigiano Reggiano och Grana Padano är ursprungsskyddade vilket betyder att man måste följa ursprungsreceptet för att få tillverka osten.

Förutom det är osten också rik på mineralet kalcium som är rena medicinen för skelettet. Det behövs faktiskt inte mer än 75 gram parmesanost för att täcka hela dagsbehovet av kalcium. Så länge man kombinerar den med olika fettsnåla tillbehör så är parmesanosten mycket nyttig.

Det finns en sida som heter parmigianoreggiano.se där ni hittar mång recept med just parmesanost.

Parmesanost kan man köpa hos KullaGourmet i Mjöhult.

En del tycker att Pecorino är bättre före en Parmesan i matlagningssammanhang eftersom den har en högre sälta. De flesta ostar utvecklar sin smak under lagringen. Här är det fårmjölken som ger karaktär. Då den inte lagras lika länge som Parmesan, så är den oftast lite billigare

Parmesanost kan förvaras flera månader i kylskåp när förpackningen är öppnad. Ju hårdare ost, typ parmesan, desto längre hållbarhet. Fukt kan få den att mögla, håll påsen torr och fräsch.

Äkta parmesanost, Parmigian Reggiano (som lagrats minst 12 månader) innehåller inte laktos. Billigare sorter som inte är äkta parmesan kan innehålla lite laktos.

Torra ostar som parmesan eller liknande kräver inte kylning, men det håller sig längre i kylskåp.

Idag är det förbjudet att använda namnet Parmesan på andra ostar än riktig Parmigiano Reggiano – men vill du vara extra säker på att din ost är äkta vara ska du titta noga så att det efter ordet Parmesan även står Parmigiano Reggiano på förpackningen. I Italien används inte ordet parmesan.

Parmigiano-Reggiano är en klassisk italiensk hårdost gjord på komjölk, som fått sitt namn av att osten först började tillverkas i området mellan städerna Parma och Reggio Emilia i Emilia-Romagna i norra Italien. Den är kanske den mest berömda av de italienska hårdostarna och en av världens mest kända ostar.

Tillhör du dem som slänger parmesanen när endast kanten återstår? Då går du miste om en riktig godbit! På en äkta parmesanost är kanten nämligen bara ost som hårdnat och denna går att använda på flera sätt. Du kan till exempel koka hela kanten i en soppa, pastasås eller gryta för en härligt ostig smak.

I Italien serveras ofta parmesan med färska fikon, päron, honung eller någon marmelad. Avnjut gärna en bit parmesan efter en god måltid kanske med dessa frukter. Att avsluta en måltid med bara parmesan rekommenderas av tandläkare i Italien. Här i Sverige använder vi mest parmesan till matlagning.

Olivolja – Frågor och Svar

Olivolja är en vegetabilisk olja med en speciell smak som framställs ur frukterna från olivträdet.

Att olivolja klassas som Extra Vergine eller Extra Virgin, det vi på svenska kallar Extra jungfruolja (kallextraherad jungfruolja) betyder att oljan är framställd genom mekaniska metoder, helt utan kemiska eller andra tillsatser och att temperaturen under processen inte överstigit 27 grader.

Olivolja med beteckningen Extra jungfru får inte ha några defekter alls. Jungfruolja får ha mindre defekter, som att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat en aning. Bomolja får inte säljas till konsumenter innan den renats kemiskt och vid höga temperaturer.

Faktum är att olivolja är ett av de bästa vegetabiliska fetterna att steka i tack vare sin höga halt av enkelomättade fetter. Lägg i en klick smör och sedan olivoljan så stänker det inte så mycket.

Olivolja Extra Vergine innehåller, förutom fint omättat fett, även skyddande ämnen sk polyfenoler (naturliga antioxidanter från oliven). Dessa ämnen har bla en positiv effekt på våra blodfetter.

Av oliver som krossats eller pressats vid låg temperatur får man en juice som kan bli till extra jungfruolja, jungfruolja eller bomolja beroende på kvalitet.

Olja som säljs som Extra jungfruolivolja får inte ha några defekter alls. Jungfruolja får ha vissa defekter, som kan komma av att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat något. Bomolja är den lägsta kvaliteten, och sådan olja får inte säljas till konsumenter innan den renats, och då under beteckningen olivolja.

Källa: Livsmedelsverket

Bra för hjärtat

Tack vare att olivolja innehåller stora mängder av den kemiska föreningen antioxidanter kan oljan minska risken för hjärtsjukdomar. Samtidigt kan antioxidanterna hjälpa till att bekämpa inflammationer i kroppen, vilket anses vara en ledande orsak till andra sjukdomar som diabetes, alzheimers och cancer.

Extra jungfruolja anses vara mer hälsosam än de mer raffinerade sorterna av olivolja. Detta eftersom den behåller några av antioxidanterna och de bioaktiva föreningarna från oliverna.

Olivoljans fördelaktiga egenskaper på levern, gallblåsan och bukspottkörteln. Olivolja verkar på gallblåsan och säkerställer fullständig tömning, stimulerar syntesen av gallsalter i levern och ökar utsöndringen av kolesterol i levern. Dessa effekter förhindrar uppkomsten av gallsten.

Bivaxduk – Frågor och Svar

Använd din bivaxduk för att slå in skuren frukt, grönsaker, örter, bröd och smörgåsar, och täck skålar, skålar och burkar.

Frukt, grönsaker, bröd, bakverk, lösa torra matvaror och hårdostar är mycket lämpliga att svepa in med bivax. Du kan också täcka skålar och skålar med den.

Rått kött, korv och rå fisk är inte lämpliga för din bivaxduk. Du bör inte heller slå in mycket fet mat i din bivaxduk. 

Vi använder endast utvalda råvaror från certifierad ekologisk odling:

  • Ekologisk bomull (med den strängaste textilförseglingen, tryckt i Tyskland)
  • Ekologiskt bivax från regionala ekologiska biodlare i Tyskland och Österrike (även kontrollerat för bekämpningsmedel, föroreningar och lösningsmedel)
  • Trädkåda från en leverantör i Österrike

Våra ekologiska bivaxdukar är fria från jojobaolja .

Vax är värmekänsligt. Därför bör du förvara din bivaxduk på platser där den är skyddad från direkt solljus. På sommaren är en skuggig plats, kylen eller frysen perfekt för din bivaxduk eller påse.

Efter användning, tvätta trasan med kallt(!) vatten och alkoholfritt diskmedel. KullaGourmet säljer rengöringsmedel speciellt för rengöring av vaxdukar. Den rengör skonsamt och skadar inte vaxskiktet eftersom den inte innehåller alkohol. Efter sköljning, låt din vaxduk lufttorka. 

Med god skötsel kan bivaxduken användas i upp till ett årDu kan även laga duken väldigt enkelt om vaxskiktet är skadat eller slitet och det kan du göra med vårt reparationsvax.

Om din bivaxinpackning inte längre går att använda kan du helt enkelt återvinna den på komposten eller till och med använda den som en grilltändare .

Balsamico – Frågor och Svar

Inom kategorin balsamvinäger är den vanligaste Aceto Balsamico di Modena I.G.P. Den har sitt ursprung i det som heter Aceto Balsamico di Modena Tradizionale D.O.P. Tradizionale består till hundra procent av koncentrerad druvmust som lagrats väldigt lång tid, minst 12 år och ända upp till 25 år.

Trots att namnen är ganska lika är vinäger och balsamvinäger, även kallad balsamico, inte samma sak. Vanlig vinäger är en ättika som framställs ur vin, en sur vätska som uppstår av att etanol oxiderar med syret i luften. Äkta balsamvinäger däremot framställs inte av vin utan från koncentrerad druvmust.

Balsamvinäger är mycket hälsosamt och de nyttiga ämnena i druvorna bevaras i tillverkningsprocessen. Balsamvinäger är en helt naturlig produkt och innehåller inga tillsatser. Under tiden druvmusten lagras på träfat bildas ett naturligt socker och vätskan blir söt och trögflytande.

Den röda är lite fylligare, lite mer vinös och rund i smaken. Den vita har istället en mer markerad fruktsyra och lite mer fatkaraktär och vaniljtoner.