Mesi – Vad betyder det?

Mesi betyder månad på italienska. När du ser en Parmigiano Reggiano med 24 mesi betyder det att den har funnits i lager i 24 månader. Osten från KullaGourmet är lagrad 24 eller 36 månader. Det står visserligen 22 mesi respektive 30 mesi men det är för att mejeriet säljer ostar från 22 mån och från 30 mån.

Antalet mesi i lager har också en effekt på smaken, ju fler mesi, desto mer intensiv smak av parmesan och en viktig sak, i det är att det utvecklas kristaller och det blir mer och mer smak på dem , vid 36 mesi finns det betydande kristaller i de flesta ostar och de blir bara större därifrån.

Hur förvarar man parmesanost?

Tack vare sin kornstruktur och låga vattenhalt, är Parmigiano Reggiano den bästa osten i världen i fråga om varaktighet och bevarande.
Dess förmåga att hålla över tiden är en egenskap som har bidragit till dess rykte under århundradena.

Bästa kniven för Parmigiano Reggiano

Förvaring i vakumförpackning

Den vakuumförpackade Parmigiano Reggiano kan förvaras vid en temperatur mellan 4 och 8 ° C. Det är viktigt att se till att förpackningen är förseglad och intakt och inte utsätts för luft. Där kan den förvaras väldigt länge utan att bli dålig.

Kan jag frysa parmesanost

Det går mycket bra att frysa Parmigiano Reggiano riven eller i bitar under lång tid.

Riven Parmesanost

Förvaring vid bruten förpackning

När den tas bort ur vakuumförpackning, bör den förvaras i kylskåp vid en temperatur mellan 4 och 8 ° C.

Efter öppning eller om man köper en bit ost som skurits direkt, varierar riktlinjer och förslag på lagringstid av parmesanost beroende på fuktigheten i kylskåpet där den lagras. För en ost lite yngre ost (13-15 månader) och därför mer fuktrik, kan hålla ca 20 dagar. För en klassisk smaksättning av Parmigiano Reggiano (24 månader och mer) kan lagras flera månader. Om man märker på osten ett grönt mögel, är det möjligt att ta bort den med en kniv och produkten kan säkert konsumeras utan någon som helst hälsofara.

Parmesanosten kan förvaras i en plastpåse med eventuellt smörgåspapper runt om så att man håller osten torr, man kan också linda in den i en linnehandduk, men den kan då tendera att bli lite torr för handduken drar ur fukten.